Hvorfor er socialt samvær vigtigt?

Ifølge Danmarks Statistik føler mere end en kvart million mennesker i Danmark sig ensomme. Det er især teenagere og den ældste del af befolkning, som lider under denne ubehagelige følelse. Følelsen af ikke at have nogen omkring sig, når man har allermest behov for det er nemlig yderst ubehageligt. Endnu værre bliver det i den mørke og kolde vinterperiode.

I Danmark er selvmord heldigvis ikke et kæmpe problem, men desværre består cirka 1 % af alle årlige dømaxresdefault (14)dsfald i Danmark af folk, der på tragisk vis har valgt at ende deres liv. Alene i 2013 valgte langt over 100 mænd og kvinder over 70 år denne triste afslutningen på livet. Præcist hvor mange af disse dødsfald, der skyldes ensomhed, kan ikke siges med sikkerhed, men det er overvejende sandsynligt, at procentdelen er ganske høj.

Værre står det til på Grønland, som siden 1970’erne har haft en af de højeste selvmordsrater i verden. Årligt tager omkring 40 mennesker deres eget liv, og selvom dette tal ikke er voldsomt stort, er procentdelen i forhold til det samlede indbyggertal skræmmende højt.

For den ældre generation er der mange der i forbindelse med deres ensomhed også oplever følelsen af at være overflødig. Når hverken familie eller venner længere kommer på besøg, og man af naturlige årsager ikke længere er så mobil, som man tidligere har været, er det en udfordring i sig selv at foretage de daglige gøremål som rengøring og indkøb, hvorfor mange ældre slet ikke føler, at de også har overskud til at skulle transportere sig selv fra A til B og tilbage igen for at besøge bekendtskaberne.

Hos de unge er det især i kategorien 15-24 årige, at ensomhed er et stort problem. Det hænger ofte sammen med, at de unge flytter hjemmefra og skal lære at stå på egne ben. Hvor mor, far, eller søskende tidligere har været under samme tag, når man har haft behov for hjælp, inspiration, assistance, eller bare en hyggelig snak, føler de unge sig pludselig alene, når de står i denne situation.